FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ogrzewanie
Autor Wiadomość
ul7855 
Nałogowiec

Wysłany: 04-01-2016, 21:32   Ogrzewanie
   Bolid: 1.1 MPI LPG

Cześć. Pochwalcie się (jeśli jest czym) swoim ogrzewaniem.
Interesuje mnie czy w ogóle ktoś jest zadowolony z ogrzewania? Że mu aż buty się topią? Czy nie ma tu takiego i każdy marznie?
U mnie z roku na rok jakby coraz gorzej i w zasadzie diabli wiedzą dlaczego.

Do jazdy zakładam cieplejsze skarpety i gacie. :znudzony:

A VW Caddy wczoraj w -18°C zapaliłem pochodził 10 min na luzie i szron z lodem zjeżdżał po szybach. :twisted:

rotax24
[Usunięty]

Wysłany: 04-01-2016, 21:49   

ja w moim chciałem zawory regulować ale okazało się że to moje jajca dzwonią z zimna :))

ps.do -5°C jest całkiem nieźle ale poniżej -10°C jest odczuwalnie słabiej niż innych samochodach,można by rzec że panda grzeje 2 razy lepiej :wink:

mzach 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 04-01-2016, 22:19   
   Bolid: CC Rally i SC VAN i taki ma być

W lato wymieniłem u siebie nagrzewnice która ciekła i teraz ogrzewanie działa cacy. :)

rancher 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 04-01-2016, 22:24   
   Bolid: seicento 900

ja mam ustawione grzanie na połowę, bo na max to za gorąco jest w środku, musisz mieć coś w samochodzie nie halo, zapowietrzony układ ? zapchana nagrzewnica ? ew zawieszony termostat w otwartej pozycji ... kiedyś w starym oplu strzeliła mi chłodnica w trasie, nasypałem proszku McGyvera i jeździłem tak jeszcze rok i nic nie ciekło :) ale ogrzewanie zniknęło

dawiddawidowski 
Moderator
Cento Nowy Sącz

Wysłany: 04-01-2016, 22:48   
   Bolid: SC Abarth 1.4 16v 6speed

Przy obecnych -15 srejek grzeje jak opętany :)) Po 3 minutach leci ciepłe powietrze po 10 gorące a na zagrzanym można się ugotować w środku :p W poprzednim było było beznadziejnie patrząc jak grzeje teraz chociaż tragedii nie było :))

ROSSO BAROCCO by dawid

dzikijachu 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 05-01-2016, 09:01   
   Bolid: Sej 0.9

po montażu gazu chwilę gadałem z gazownikiem, zaczął się temat seja-mówi, że one w ogóle nie grzeją w zime, że nie wyrabia się nagrzewnica, bo jest 2x mniejsza niż w innych autach. Nie zgodziłem się z nim, bo u mnie nawet przy tych -15 jest ok. Momentami faktycznie za ciepło, stąd wszystko zależy od auta

biznesik 
Nałogowiec

Wysłany: 05-01-2016, 09:15   
   Bolid: Fiat 600 2009 1.1 MPI, Opel Astra 2000 1.4

rotax24 napisał/a:
ja w moim chciałem zawory regulować ale okazało się że to moje jajca dzwonią z zimna :))

ps.do -5°C jest całkiem nieźle ale poniżej -10°C jest odczuwalnie słabiej niż innych samochodach,można by rzec że panda grzeje 2 razy lepiej :wink:

Tak samo :grin:

jędrek 
Nałogowiec

Wysłany: 05-01-2016, 09:22   
   Bolid: seicento 899

dawiddawidowski napisał/a:
Przy obecnych -15 srejek grzeje jak opętany :)) Po 3 minutach leci ciepłe powietrze po 10 gorące a na zagrzanym można się ugotować w środku :p

U mnie tak samo :ok: Jak układ odpowietrzony i podzespoły sprawne to choćby skały srały to musi grzać :super: Gatka w stylu te typy tak mają zwisa mi i powiewa :mg:

rotax24
[Usunięty]

Wysłany: 05-01-2016, 11:10   

jędrek napisał/a:
zwisa mi i powiewa
w tej temperaturze o staniu nie ma mowy :wesoly:

jędrek 
Nałogowiec

Wysłany: 05-01-2016, 11:15   
   Bolid: seicento 899

:lol2:

ul7855 
Nałogowiec

Wysłany: 05-01-2016, 11:21   
   Bolid: 1.1 MPI LPG

Doszedłem do wniosku że jest za wolny przepływ, bo jak wyłączę wiatrak a następnie włączę to przez chwilę jest cieplej a potem znowu ledwo ciepłe.
Poprzedni właściciel sypał proszek mcgajwera ;/ dwa lata temu wywaliłem pół garści z nagrzewnicy, jednocześnie wywaliłem z niej "makaron". Oczywiście było to w lato i wydawało mi się że było lepiej.

Wiecie co, wydaje mi się że najwięcej wskazywałaby prędkość cieczy w wężach (ile litrów na min) Już miałem pomysł żeby podłączyć wodomierz przed nagrzewnicę :cool: ale odechciało się przez te mrozy.
Słabe ogrzewanie w 90% MUSI być przez wolny obieg cieczy. Reszta to zaklejona liśćmi nagrzewnica lub kamień kotłowy w bloku, w co nie wierzę.

Martwi mnie ten syk przy odkręcaniu korka, zawsze rośnie ciśnienie i się utrzymuje.
Moje rozumowanie jest takie:
Pompa wody jak każda pompa powoduje powstanie różnicy ciśnień i dlatego woda zaczyna płynąć od wyższego ciśnienia do niższego. :cool: Tylko jeśli tam gdzie ma dopłynąć jest już jakieś ciśnienie to wydajność pompy spadnie. Może z tym ciśnieniem jest coś nie tak? Wszystkim Wam syka nawet po kilku dniach ? :smile:

EDIT: Sprawdzę potem z uchylonym korkiem coby ciśnienia nie było a jednocześnie borygo nie wyleciało..

wojtek12321 
Nałogowiec

Wysłany: 05-01-2016, 12:27   
   Bolid: Fiat seicento 900 SX

ul7855 napisał/a:
Martwi mnie ten syk przy odkręcaniu korka, zawsze rośnie ciśnienie i się utrzymuje.
Moje rozumowanie jest takie:
Pompa wody jak każda pompa powoduje powstanie różnicy ciśnień i dlatego woda zaczyna płynąć od wyższego ciśnienia do niższego. :cool: Tylko jeśli tam gdzie ma dopłynąć jest już jakieś ciśnienie to wydajność pompy spadnie. Może z tym ciśnieniem jest coś nie tak? Wszystkim Wam syka nawet po kilku dniach ? :smile:

EDIT: Sprawdzę potem z uchylonym korkiem coby ciśnienia nie było a jednocześnie borygo nie wyleciało..

Układ w seicento to układ ciśnieniowy, a co do róznicy ciśnień to przecież cały układ chłodzenia to układ "naczyń powiązanych" czyli zgodnie z prawami fizyki w takim układzie nie ma czegoś takiego aby w jednym "naczyniu było inne ciśnienie jak w drugim...
A co do pracy silnika z otwartym/uchylonym korkiem to nie wiem czy to ci się sprawdzi, wydaje mi się że prędzej "wyrzuci" ci płyn po nagrzaniu silnika ze zbiornika wyrównawczego nim cokolwiek sprawdzisz...

MichałFIAT 
Nałogowiec

Wysłany: 05-01-2016, 13:00   
   Bolid: seicento 1,1 2002r i 2003r

Kolego rotax zacznij nosić kalesony ,wiesz to w trosce o warchlaczki😆

rotax24
[Usunięty]

Wysłany: 05-01-2016, 13:06   

MichałFIAT napisał/a:
wiesz to w trosce o warchlaczki
2 warchlaczki już mam więc mogę zaryzykować :))

ir3n3usz 
Nałogowiec

Wysłany: 05-01-2016, 13:08   
   Bolid: SC 1.2 16V LPG

Moje 1.2 16V na lpg przy -15st.C daje ciepło ale tylko na pierwszym biegu, na drugim też trochę jest ciepłe, ale schładza silnik :)) Mam wskaźniczek i widzę jak leci w dół. Termostat mam dobry. Za mało ciepła produkuje ten silnik chyba :)

Odpowiedz do tematu