FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
jak usunąć śrubę z mocowania
Autor Wiadomość
wyrobekj 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 28-07-2011, 18:42   jak usunąć śrubę z mocowania
   Bolid: Seicento Fun 900

Pytanie do osób, które to kiedyś fizycznie robiły, proszę o nie odpowiadanie na gruncie teoretycznym. Mam silniczek od wycieraczek w pełni sprawny, ale pękła śruba mocująca go do samochodu dokładnie przy końcu mocowania (metalowej części silniczka gdzie było miejsca na wkręcenie śruby). Innymi słowami, zamiast dziury w którą się wkręca śrubę ja mam tam wkręcony kawał śruby, której nie ma jak wyjąć.
I teraz pytanie, czy ja dobrze myślę, że wziąć wiertło cienkie do metalu, silniczek do imadła i rozwiercić tę śrubę? Wyjdzie po kawałku w ten sposób? Czy też jej nawet nie próbować wyjmować tylko na nowo nagwintować czyli wywiercić nowe mocowanie na w tej śrubie?
Jakieś porady techniczne jak to robić, żeby zrobić to poprawnie?

marcelmax 
Bywalec

Wysłany: 28-07-2011, 19:17   
   Bolid: Seicento

wywiercić mniejszy otwór i wykrętak do urwanych śrub użyć powinno pujść coś jak to

wyrobekj 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 29-07-2011, 17:34   wykrętak
   Bolid: Seicento Fun 900

Wykrętaki już kupiłam, jednak pociągają za sobą kolejne pytanie, w którą stronę ma się obracać wiertarka - zgodnie z ruchem wskazówek zegara czy przeciwnie.

macher 
Moderator

Wysłany: 29-07-2011, 19:19   Re: wykrętak
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

wyrobekj napisał/a:
Wykrętaki już kupiłam, jednak pociągają za sobą kolejne pytanie, w którą stronę ma się obracać wiertarka - zgodnie z ruchem wskazówek zegara czy przeciwnie.
Sam sobie odpowiedziałeś. Wykrętak to jest wiec raczej w przeciwnym kierunku jak wskazówki zegara powinno iść by wykręcić pozostałość śruby a nie wkręcić ją głębiej. Nie ma instrukcji? Pewno będzie trzeba mniejszy otwór nawiercić w urwanej śrubie pod wykrętak by chwycił i wykręcił

marcelmax 
Bywalec

Wysłany: 29-07-2011, 20:17   
   Bolid: Seicento

i do wkrętaków używaj uchwytu do gwintowników a nie wiertarki

Adam B 
Nałogowiec

Wysłany: 08-08-2011, 18:57   
   Bolid: SCV 1.2

marcelmax napisał/a:
wywiercić mniejszy otwór i wykrętak do urwanych śrub użyć powinno pujść coś jak to

Czy takim wykrętakiem wykręcę odpowietrznik hamulcowy. Bo chciałem odkręcić odpowietrznik i mi się ukręcił tam gdzie zaczyna się gwint :?:

macher 
Moderator

Wysłany: 08-08-2011, 19:10   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

Myślę że tak. Odpowietrznik to też w sumie śruba jakby nie patrzeć z gwintem prawym. I już z otworem wykonanym. Jeśli jest to odpowietrznik z przedniego zacisku to można się pobawić ale jak z tylnego cylinderka to czy warto zaopatrywać się w wykrętaki które za darmo nie są a sam cylinderek kosztuje kilkanaście złotych. Oczywiście może się urwać przewód hamulcowy przy wymianie cylinderka i zapewne by tak było ale trzeba przemyśleć . Decyzję zostawiam zainteresowanemu. Co do pytania czy pójdzie wykręcić wykrętakiem urwany odpowietrznik to odpowiedź brzmi ... powinno dać radę

gandw 
Nałogowiec

Wysłany: 08-08-2011, 19:23   
   Bolid: Seicento 1.1MPI Brush, Scenic II 1.9DCI

A to hamulec przedni czy tylny? Tylne cylinderki kosztują 15zł za sztukę więc czasem nie warto reanimować starych (u siebie tak wymieniłem na nowe).

Seicento 0.9i SX [*]

Adam B 
Nałogowiec

Wysłany: 08-08-2011, 20:55   

gandw napisał/a:
A to hamulec przedni czy tylny? Tylne cylinderki kosztują 15zł za sztukę więc czasem nie warto reanimować starych (u siebie tak wymieniłem na nowe).

Zacisk przedni w polonezie Borewiczu, trzyma się raczej mocno jak ukręciłem ten odpowietrznik na klucz numer 8 czyli M5 ??

gandw 
Nałogowiec

Wysłany: 08-08-2011, 21:40   
   Bolid: Seicento 1.1MPI Brush, Scenic II 1.9DCI

A zostało coś odpowietrznika? Czy równo z zaciskiem urwało? Bo może najpierw spróbować przyspawać śrubę i za to pociągnąć? A dopiero w ostateczności rozwiercać.

Seicento 0.9i SX [*]

Adam B 
Nałogowiec

Wysłany: 08-08-2011, 22:28   

Po samym zacisku :/ ;/ , zacząłem rozwiercać powoli do 4mm i myślę że śrubę wsadzić i przyspawać lale przecież ten odpowietrznik siedzi na tyle mocno że jak urwał głowę odpowietrznika to może się to samo stać się z śrubą i będzie robota na darmo.

Odpowiedz do tematu