BK szczegóły |
Autor |
Wiadomość |
nosferatu
Nałogowiec

Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Sty 2013 Posty: 213 Skąd: Sz-n
|
Wysłany: 04-08-2014, 18:32
Bolid: CC 1.2 16v |
|
|
KrisDG napisał/a: |
- kaski z allegro za 100zł sztuka z homo E20 powiedział że lipa i żeby były chociaż OMP....
|
a co go to obchodzi ? To twoja głowa w sumie, taki wybrałeś taki Ciebie chroni w razie W
BK musi przejść.
KrisDG napisał/a: | - mocowanie gaśnicy, ma być pod nogami pilota na leżąco |
jak już to ylko na taśmę stalową z zapięciem ! Jak dasz takie zwykłe to w razie W gaśnica leci w stopy pilota. Niby 1 kg ale przy dzwonie to już nie jest 1 kg. |
|
|
|
 |
kamilen
Bywalec
Pomógł: 4 razy Dołączył: 14 Paź 2012 Posty: 67 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 05-08-2014, 13:28
Bolid: Honda Civic EU7, Fiat Punto I 1.2 16V |
|
|
nosferatu napisał/a: |
KrisDG napisał/a:
- kaski z allegro za 100zł sztuka z homo E20 powiedział że lipa i żeby były chociaż OMP....
a co go to obchodzi ? To twoja głowa w sumie, taki wybrałeś taki Ciebie chroni w razie W
BK musi przejść.
KrisDG napisał/a:
- mocowanie gaśnicy, ma być pod nogami pilota na leżąco
jak już to ylko na taśmę stalową z zapięciem ! Jak dasz takie zwykłe to w razie W gaśnica leci w stopy pilota. Niby 1 kg ale przy dzwonie to już nie jest 1 kg. |
Trudno się nie zgodzić. Miałem gaśnicę zamocowaną na seryjnym plastikowym uchwycie i przy dzwonie uchwyt się połamał Żadne tasiemki czy plastiki. Tylko mocowanie ze stali!
Jeśli kask ma jakikolwiek znaczek homologacji to techniczny może Cię w d... cmoknąć. |
_________________ No ABS, no airbag, DIE LIKE A MAN!!!
programy do diagnostyki, instrukcje obsługi, manuale samochodowe http://chomikuj.pl/kamgad1
http://furgonetka.pl/konto/partner/18023 - tanie przesyłki kurierskie |
|
|
|
 |
KrisDG
Bywalec
Pomógł: 1 raz Wiek: 37 Dołączył: 13 Lip 2014 Posty: 58 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 05-08-2014, 13:49
Bolid: Seicento 1,4 16v |
|
|
Czyli mówicie żeby nie wymieniać tych kasków? Hmmm
Gaśnicę mam na czymś takim [img] https://www.google.pl/sea...tml%3B640%3B480 [/img] Ten uchwyt jest przykręcony na śrubie na przelot przez rurę klatki, teraz planuję to przenieść na podłogę pod nogi pilota.
BTW gaśnicę mam 2kg
PS. Nie rozumiem czemu ta funkcja IMG nie działa.Ze spacją widać źródło a bez nic nie ma. |
|
|
|
 |
nosferatu
Nałogowiec

|
Wysłany: 05-08-2014, 18:55
|
|
kamilen napisał/a: |
Jeśli kask ma jakikolwiek znaczek homologacji to techniczny może Cię w d... cmoknąć. |
ale tylko w homologowaną d... zgodnie z procedurą FIA
@Kris : bo wkleiłeś link www /wyniku wyszukiwania/ a nie bezpośrednio /obrazka/ z rozszerzeniem /jpg/.
mocowanie tego typu jest o.k w kabinie :  |
|
|
|
 |
KrisDG
Bywalec
|
Wysłany: 06-08-2014, 08:20
|
|
drugi od prawej, czy taki może być ? |
|
|
|
 |
nosferatu
Nałogowiec

|
Wysłany: 06-08-2014, 17:32
|
|
może ale nie polecam.
jak już to pierwszy lub trzeci od prawej |
|
|
|
 |
bladybyk
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 13-08-2014, 16:39
Bolid: e30 |
|
|
Korzystając z wątku zapytam:
Mam opcję kupna Seja z klatką który jest obecnie zarejestrowany jako ciężarowy/"z kratką". Ciężko będzie mi go przerejestrować na osobówkę (tym bardziej, że w wariancie "ciężarowym" zgadza się przynajmniej liczba miejsce).
Rozumiem, że nie ma na BK/przy zapisach na Kajtki i inne pojeżdżawki, problemów żeby jechać autem "ciężarowym"? |
|
|
|
 |
bladybyk
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 14-08-2014, 15:02
|
|
Chciałem edytować, ale już za późno:
Takie cuś znalazłem w regulaminie ramowym KJS, więc wygląda na to, że problemów być nie powinno:
"Do udziału w KJS dopuszcza się samochody osobowe w rozumieniu Ustawy
„Prawo o ruchu drogowym” lub osobowo/towarowe na bazie podwozia samochodu
osobowego, ze sztywnym zamkniętym dachem, posiadające ważne dokumenty
uprawniające do poruszania się po drogach publicznych RP i spełniające wymogi
regulaminowe KJS (zał. nr 1)." |
|
|
|
 |
barkor
spamer team

Pomógł: 90 razy Wiek: 37 Dołączył: 31 Maj 2007 Posty: 1046 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 14-08-2014, 16:05
Bolid: Seicento 900-->1.4 16V 6speed |
|
|
Tak naprawdę to samochód zarejestrowany jako VAN i nieposiadający kratki to tak samo jak 5 miejscowa osobówka ze zdemontowaną tylną kanapą - przeglądu nie powinien przejść. Mój kolega miał VANa i przerejestrował go na dwumiejscową osobówkę, to żaden problem. Generalnie nie słyszałem żeby na BK czepiali się tego, więc myślę że BK będziesz przechodził na luzie. |
_________________ Nalepiamy.pl - Naklejki na samochód
śmieszne/tuningowe/fiat/abarth/hobby/sport
Również na zamówienie. Sprawdź!
 |
|
|
|
 |
bladybyk
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 14-08-2014, 17:20
|
|
Tja, domyślam się, że na zwykłym przeglądzie to problem, trzeba dobrą stację znaleźć...
Ostatnio podjechałem na pierwszą lepszą pogadać o przeglądzie "rajdówki"- panowie zapewniali mnie, że:
- nie ma ŻADNEJ opcji żeby auto z klatką przeszło przegląd
- rajdówki które jeżdżą w zawodach są tymczasowo zarejestrowane
- "Panie, przy takiej klatce, to nadwozie może się przy wypadku rozlecieć, a klatka niewzruszona zostanie" - na moją sugestię, że o to właśnie chodzi nie chciał już odpowiedzieć
Poraziła mnie ta rozmowa |
|
|
|
 |
KrisDG
Bywalec
|
Wysłany: 15-08-2014, 15:37
|
|
O ile klatka nie ma ostrych krawędzi i nie utrudnia wysiadania z pojazdu to nie jest zabroniona. Właśnie gorzej z tym wysiadaniem... |
|
|
|
 |
T.R.S
Bywalec
Pomógł: 1 raz Wiek: 38 Dołączył: 12 Lis 2012 Posty: 54 Skąd: Dolnośląskie
|
Wysłany: 15-08-2014, 16:46
Bolid: SC 1.1 |
|
|
bladybyk napisał/a: | Tja, domyślam się, że na zwykłym przeglądzie to problem, trzeba dobrą stację znaleźć...
Ostatnio podjechałem na pierwszą lepszą pogadać o przeglądzie "rajdówki"- panowie zapewniali mnie, że:
- nie ma ŻADNEJ opcji żeby auto z klatką przeszło przegląd
- rajdówki które jeżdżą w zawodach są tymczasowo zarejestrowane
- "Panie, przy takiej klatce, to nadwozie może się przy wypadku rozlecieć, a klatka niewzruszona zostanie" - na moją sugestię, że o to właśnie chodzi nie chciał już odpowiedzieć
Poraziła mnie ta rozmowa |
Coś cię panowie postraszyli... Rajdówki w normalnych rajdach są zarejestrowane normalnie, tak jak każde auto drogowe a nie czasowo. Z klatką auto przechodzi przegląd na każdej stacji, tylko był warunek iż w dowodzie musi mieć 2 osoby. Na każdej stacji okręgowej zmieniaja ten wpis jeżeli masz 4-5 osob wpisane. I nie spotkalem się jeszcze żeby jakikolwiek diagnosta nie podbił mi przeglądu, na kilku stacjach już robiłem, zawsze robię go "normalnie" i nikt się niczego nie czepił Co najwyżej wydechu że za głośny |
_________________ https://www.facebook.com/SolarTransRally
 |
|
|
|
 |
bladybyk
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 18-08-2014, 13:37
|
|
Wiem, wiem, tłumaczyłem im szczególnie z tymi "pro" rajdówkami, ze są to normalnie zarejestrowane auta, ale to był ten gatunek "szpeców", których niczym nie przekonasz
Dzięki za rady Panowie, trzeba będzie po prostu omijać szerokim łukiem tę stację |
|
|
|
 |
bladybyk
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 18-08-2014, 13:37
|
|
Wiem, wiem, tłumaczyłem im szczególnie z tymi "pro" rajdówkami, ze są to normalnie zarejestrowane auta, ale to był ten gatunek "szpeców", których niczym nie przekonasz
Dzięki za rady Panowie, trzeba będzie po prostu omijać szerokim łukiem tę stację |
|
|
|
 |
KrisDG
Bywalec
|
Wysłany: 29-09-2014, 19:41
|
|
Chłopaki jak to jest z tą hydrołapą? wolno czy nie wolno? A co jak będzie hydraliczny a z możliwością zablokowania? |
|
|
|
 |
|