Bierze olej. |
Autor |
Wiadomość |
qbic
nówka sztuka ;)

Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Sty 2012 Posty: 13 Skąd: Polska
|
Wysłany: 05-02-2014, 08:52
Bolid: seicento 899 ccm / rok 2001 / LPG LandiRenzo |
|
|
i mierzy się na zimnym silniku. |
|
 |
saper94
spamer team motórzysta

Pomógł: 47 razy Wiek: 31 Dołączył: 10 Lip 2012 Posty: 1572 Skąd: Malbork
|
Wysłany: 05-02-2014, 11:12
Bolid: Seicento GO 900 /Fiesta VII / Corsa B 1.0 |
|
|
Nie mierzy się na ciepłym silniku, jak już prędzej pisali.
Gaz w podłogę? Po co? To raczej zbędne, kompresja cały czas jest taka sama.
Wykręc wszystkie świece, odepnij wtyczki od cewek, a wtedy wkrecaj po kolei manometr i na rozruszniku sprawdzaj, opory niewielkie bo reszta cylindrów odprężona będzie Tu chodzi o 1-3 obroty wału tylko
Cewki lepiej odpiąć aby po silniku iskra nie poszła przypadkiem, tak dla bezpieczeństwa. |
_________________ "Odważni nie żyją długo, lecz ostrożni nie żyją wcale."
Mój szerszeń:
http://www.seicento.pl/viewtopic.php?t=40911 |
|
|
|
 |
rotax24 [Usunięty]
|
Wysłany: 05-02-2014, 11:20
|
|
|
saper94 napisał/a: | Gaz w podłogę? Po co? |
saper94 napisał/a: | Tu chodzi o 1-3 obroty wału tylko |
Troszkę teorii
Technika pomiaru:
Stan techniczny silnika, bez jego demontażu, ocenia się na podstawie osiągów samochodu, zużycia paliwa, oleju oraz ciśnienia sprężania w cylindrach. Pomiar stopnia sprężania silnika służy do sprawdzania stopnia zużycia elementów silnika, które maja wpływ na szczelność cylindra tzn. gładzi cylindra, tłoka, pierścieni oraz przylgni zaworów i ich gniazd.
Wykonanie pomiaru:
- sprawdzić i w razie potrzeby wyregulować luzy zaworów ponieważ mają one wpływ na wynik pomiaru
- po nagrzaniu silnika do temp 70-80C wykręcić wszystkie świece zapłonowe lub wtryskiwacze (niedopuszczalne jest wykonywanie pomiarów na zimnym silniku, ponieważ zbyt duże luzy między tłokiem a cylindrem spowodują wykazanie zaniżonego ciśnienia sprężania)
- całkowicie otworzyć przepustnice w celu uzyskania lepszego napełnienia cylindrów. Należy przy tym skorzystać z pomocy drugiej osoby, która wciśnie do oporu pedał przyspieszenia oraz będzie obsługiwała włącznik zapłonu
- przygotować przyrządy do pomiaru: nacisnąć iglice zaworka odpowietrzającego znajdującego się w końcówce przyrządu, sprawdzić początkowe ustawienie wskazówki i w razie potrzeby obracając tarczę z podziałką wyzerować
- końcówkę próbnika wcisnąć w otwór świecy zapłonowej lub wkręcić w otwór wtryskiwacza, zwracając szczególną uwagę na zachowanie szczelności tego połączenia
- włączyć rozruszniki i napędzać nim silnik tak długo, aż wskazówka manometru nie przestanie się przesuwać. W tym czasie wał korbowy powinien obracać się z prędkością co najmniej ok.100 obr/min. Warunkiem uzyskania takiej prędkości obrotowej silnika jest całkowicie naładowany akumulator samochodu. Przy mniejszej prędkości obrotowej zbyt duży jest wpływ nieszczelności między tłokiem a cylindrem na wartość ciśnienia, które może okazać się zaniżone
- po wyłączeniu rozrusznika odczytać wskazania na próbniku. |
|
|
|
 |
saper94
spamer team motórzysta

Pomógł: 47 razy Wiek: 31 Dołączył: 10 Lip 2012 Posty: 1572 Skąd: Malbork
|
Wysłany: 05-02-2014, 11:36
Bolid: Seicento GO 900 /Fiesta VII / Corsa B 1.0 |
|
|
rotax24, z tą przepustnicą nie wiedziałem nawet i nie wiem ile w tym prawdy, kiedyś sprawdzę czy to coś zmienia
Ile ludzi tyle teorii, ja mierzę tak jak dziadek uczył, czyli kilka obrotów, bez ruszania przepustnicy. Jak długo kręciłem to gadał że kompresji w ten sposób więcej nie nabije sobie |
_________________ "Odważni nie żyją długo, lecz ostrożni nie żyją wcale."
Mój szerszeń:
http://www.seicento.pl/viewtopic.php?t=40911 |
|
|
|
 |
rotax24 [Usunięty]
|
Wysłany: 05-02-2014, 12:27
|
|
|
saper94 napisał/a: | z tą przepustnicą nie wiedziałem nawet i nie wiem ile w tym prawdy, kiedyś sprawdzę czy to coś zmienia | - ja też ale tak zalecają mądrzejsi od nas |
|
|
|
 |
zegarek900
Bywalec
|
Wysłany: 05-02-2014, 17:08
Bolid: SC 1.2 8v LPG |
|
|
Dziś znów mierzyłem kompresje, mam nadzieje że dobrze. Zrobiłem jak mówiliście, wyciągłem wszystkie świece, odpiął dopływ benzyny. Wkręcałem manometr i kręciłem przez chwile do nabicia wyniku. Silnik był ciepły, przejechałem się po mieście. Akumulator chyba nie mam w najlepszej kondycji ponieważ nie chciał się naładować na max, chyba że prostownik jest nie halo. Kable mam janmory, dziś dopatrzyłem. Nagrałem też krótki filmik z pracy silnika, jak go wsadzę na neta gdzieś to wrzucę tu link do niego.
Mierzone od lewej strony jak się stoi przed autem.
1 od lewej
2 od lewej
3 od lewej
4 od lewej |
|
 |
Rollo1323
spamer team

Pomógł: 44 razy Wiek: 31 Dołączył: 12 Lip 2010 Posty: 1131 Skąd: B-B/Székesfehérvár
|
Wysłany: 05-02-2014, 17:16
Bolid: Seicento Young |
|
|
rotax24 napisał/a: | Technika pomiaru:
Stan techniczny silnika, bez jego demontażu, ocenia się na podstawie osiągów samochodu, zużycia paliwa, oleju oraz ciśnienia sprężania w cylindrach. Pomiar stopnia sprężania silnika służy do sprawdzania stopnia zużycia elementów silnika, które maja wpływ na szczelność cylindra tzn. gładzi cylindra, tłoka, pierścieni oraz przylgni zaworów i ich gniazd.
Wykonanie pomiaru:
- sprawdzić i w razie potrzeby wyregulować luzy zaworów ponieważ mają one wpływ na wynik pomiaru
- po nagrzaniu silnika do temp 70-80C wykręcić wszystkie świece zapłonowe lub wtryskiwacze (niedopuszczalne jest wykonywanie pomiarów na zimnym silniku, ponieważ zbyt duże luzy między tłokiem a cylindrem spowodują wykazanie zaniżonego ciśnienia sprężania)
- całkowicie otworzyć przepustnice w celu uzyskania lepszego napełnienia cylindrów. Należy przy tym skorzystać z pomocy drugiej osoby, która wciśnie do oporu pedał przyspieszenia oraz będzie obsługiwała włącznik zapłonu
- przygotować przyrządy do pomiaru: nacisnąć iglice zaworka odpowietrzającego znajdującego się w końcówce przyrządu, sprawdzić początkowe ustawienie wskazówki i w razie potrzeby obracając tarczę z podziałką wyzerować
- końcówkę próbnika wcisnąć w otwór świecy zapłonowej lub wkręcić w otwór wtryskiwacza, zwracając szczególną uwagę na zachowanie szczelności tego połączenia
- włączyć rozruszniki i napędzać nim silnik tak długo, aż wskazówka manometru nie przestanie się przesuwać. W tym czasie wał korbowy powinien obracać się z prędkością co najmniej ok.100 obr/min. Warunkiem uzyskania takiej prędkości obrotowej silnika jest całkowicie naładowany akumulator samochodu. Przy mniejszej prędkości obrotowej zbyt duży jest wpływ nieszczelności między tłokiem a cylindrem na wartość ciśnienia, które może okazać się zaniżone
- po wyłączeniu rozrusznika odczytać wskazania na próbniku. |
Normalnie jakbym książkę czytał do przedmiotu "Silniki pojazdów samochodowych" |
_________________ Mój Żółw
 |
|
|
|
 |
Łukasz
AntyToyotowy
Pomógł: 159 razy Dołączył: 13 Lut 2009 Posty: 2476 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 05-02-2014, 17:22
Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec 2004r. 152 k km |
|
|
no silnik igła |
|
 |
zegarek900
Bywalec
|
Wysłany: 05-02-2014, 17:29
|
|
Dobre wyniki wyszły ? To jest jakieś 11 bar ? Może i igła ale na filmiku słychać że coś klepie. Dziś jak tak stałem to nie nawet czy nie ze skrzyni te dźwięki się wydobywają. To jak niby kompresja ok, to dalej szukac czemu oleju trochę ubywa i muł jest. Wrzuce filmik na yt zaraz. |
|
 |
rotax24 [Usunięty]
|
Wysłany: 05-02-2014, 17:30
|
|
|
Rollo1323 napisał/a: | Normalnie jakbym książkę czytał do przedmiotu "Silniki pojazdów samochodowych" | - bardzo słuszne skojarzenie ponieważ ten fragment wkleiłem dokładnie stąd - http://www.sciaga.pl/teks...ach_spalinowych - w celu rozwiania wątpliwości Sapera co do niby bezsensownego zalecenia wciśnięcia gazu do oporu podczas dokonywania pomiaru - sam również o tym nie wiedziałem ale zawsze zanim zabiorę głos w temacie gdzie wszystkiego nie jestem pewien to posprawdzam tudzież dokształcę się a jak już się dowiem to podzielę się wiedzą z tymi co "wiedzą wszystko" |
|
|
|
 |
zegarek900
Bywalec
|
Wysłany: 05-02-2014, 17:42
|
|
Macie tu filmik. jakby link nie działał mówcie odrazu ! Filmik nagrany zaraz po mierzeniu kompresji.
http://www.youtube.com/wa...feature=mh_lolz |
|
 |
rotax24 [Usunięty]
|
Wysłany: 05-02-2014, 17:47
|
|
|
Mam wrażenie szczególnie na niskich obrotach "dudniący dźwięk" jakby pracował z przytkanym wydechem |
|
|
|
 |
zegarek900
Bywalec
|
Wysłany: 05-02-2014, 17:51
|
|
Katalizator przypchany ? Ogólnie chyba mam gdzieś lekko nieszczelny wydech, lecz nie wiem do końca. Mi się wydaje jakby gdzieś w okolic skrzyni coś właśnie klepało. Chyba że mi się coś z głową robi. |
|
 |
ir3n3usz
Nałogowiec
Pomógł: 64 razy Wiek: 35 Dołączył: 08 Maj 2011 Posty: 867 Skąd: Radom
|
Wysłany: 05-02-2014, 18:46
Bolid: SC 1.2 16V LPG |
|
|
saper94 napisał/a: | z tą przepustnicą nie wiedziałem nawet i nie wiem ile w tym prawdy, kiedyś sprawdzę czy to coś zmienia |
Będzie tworzyło się podciśnienie w kolektorze i pomiar będzie przekłamany.
Nakur**ają koła zębate w skrzyni biegów. W skrzyniach C.526 to jest częste, nawet rzekłbym, że normalne. Pod koniec filmiku wyraźnie słychać skrzynię. Możesz w tym jeździć i nic się nie stanie. Rozbierałem taką skrzynię i nie było prawie w ogóle opiłków na magnesie, a stukała dokładnie tak samo jak Twoja. Na oko była idealna, ale podejrzewam, że stukanie jest spowodowane nadmiernym luzem międzyzębnym pierwszego biegu. Na 10000000% nie są to łożyska. Nie usunąłem tej usterki, bo po prostu jest to nieopłacalne i skrzynia wyleciała. A co do braku mocy: wymontuj katalizator i wszystko to co jest za nim, potem sprawdź osiągi. |
_________________ Moje Seicento |
|
|
|
 |
zegarek900
Bywalec
|
Wysłany: 05-02-2014, 19:44
|
|
Dodam jeszcze że 5 bieg mi swiszczy/gwizda. To mogę spokojnie z tym jeździć mówisz ? A co z tym poborem oleju, skoro kompresja jest ok. Powywaleniu kata nie bede miał żadnych skutków ubocznych ? |
|
 |
|