WYDECH |
Autor |
Wiadomość |
Groszek
Bywalec

Pomógł: 1 raz Wiek: 36 Dołączył: 25 Cze 2008 Posty: 53 Skąd: Ciechanów
|
Wysłany: 08-03-2009, 20:43
Bolid: SC Sporting 1.1 SPI 99'/Fiat 126p 86' |
|
|
Ja mam układ wydechowy po remoncie. Kata mam wypróżnionego i wstawiono wewnątrz rurkę. Pan co to robił jeszcze specjalnie rozpruł kata od góry że nic nie widać że było coś grzebane Środkowy zostawiłem. Na koniec poszedł kant i wszystko ładnie zostało wyprowadzone.
Odczucia - Jest cicho, zupełnie nie ma problemów z jazdą w trasie. Myślę że nie gorzej jak seria. A na dodatek troszeczkę jakby lepiej się wkręcał ale minimalnie. Bezpośrednio za samochodem - cichutki basowy pomruk. Im wyżej obr tym głośniej i jeszcze bardziej basowo - miazga
Na wiosnę pozbywam się środkowego |
|
 |
etyl77
Nałogowiec

Pomógł: 17 razy Wiek: 41 Dołączył: 01 Lip 2008 Posty: 207 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 08-03-2009, 20:46
Bolid: był czarnuch jest bravo |
|
|
Groszek napisał/a: | Kata mam wypróżnionego i wstawiono wewnątrz rurkę. |
Jaką rurkę? Średnica, długość..? Czy Pan Spawacz sam dobierze odpowiednią?
Zawsze byłem przekonany że nie mam środkowego tłumola.. Aż się położę pod autko i sprawdzę |
_________________ Sprzedam czerwoną podsufitkę, pasy, klamki, zamki, wkładki + stacyjka. |
|
|
|
 |
Groszek
Bywalec

Pomógł: 1 raz Wiek: 36 Dołączył: 25 Cze 2008 Posty: 53 Skąd: Ciechanów
|
Wysłany: 08-03-2009, 20:59
Bolid: SC Sporting 1.1 SPI 99'/Fiat 126p 86' |
|
|
Bo były wersje z środkowym i bez. Jak to było dokładnie rozróżniane to nie mam pojęcia. Wiem że ja takowy posiadam a mój dziadek w SC 900 nie.
etyl77 napisał/a: | Jaką rurkę? Średnica, długość..? Czy Pan Spawacz sam dobierze odpowiednią? |
U mnie wyglądało to tak. Podjechałem do solidnego warsztatu cieszącego się dobrą renomą i zadowoleniem wśród znajomych. Wytłumaczyłem gościowi że chcę wypróżnić kata (on oczywiście od razu wiedział o co chodzi i jak to zrobić ) Zostawić środkowy z tym że go trochę poprawić (parę dziurek do załatania) i wywalić końcowy i wstawić 125p i ładnie to obrobić żeby spełniało swoją funkcję, nie stukało itd. Pan kazał mi podstawić auto na drugi dzień i po 8h auto było do odebrania.
Zostało zrobione to co mówiłem + połatanie wszystkich nieszczelności i zabezpieczenie pastą i malowanie całego wydechu jakąś farbą antykorozyjną co nadal trzyma. Wymiana 2 poduszek+ trzecia dopasowana do nowego dospawanego uchwytu w 125p. Zrobione jest solidnie. Nic nie puknie, jest sztywne i szczelne. Zapłaciłem 150zł za robotę ale wiem za co i moim zdaniem się opłacało. Po 8 000 km nic nie widać i nadal wszystko wygląda tak jak wyjechało z warsztatu |
|
 |
etyl77
Nałogowiec

|
Wysłany: 08-03-2009, 21:06
|
|
Hmm.. Będę musiał obadać sprawę z jakimś dobrym warsztatem, żeby wiedzieli co zrobić podczas gdy ja niebardzo
Dzięki za pomoc |
_________________ Sprzedam czerwoną podsufitkę, pasy, klamki, zamki, wkładki + stacyjka. |
|
|
|
 |
TVC
Nałogowiec 4performance club
Pomógł: 25 razy Wiek: 46 Dołączył: 13 Lip 2007 Posty: 754 Skąd: Wolne Miasto Gdańsk
|
Wysłany: 08-03-2009, 21:16
Bolid: Lancia Lybra SW 1.8 16V |
|
|
snoopi_lubin napisał/a: | TVC, mam pytanie ile kosztuje taki wydech robiony na zamowienie ? |
nie pamietam i to nie ultera a michael ale powiem tak po modach w 8v zrobilo sie mega glosno, bylo bardzo a teraz jest juz nie do wytrzymania |
_________________ Tarcze Mikoda, Zimmermann i Mintex, Klocki MINTEX,FERODO DS PERFORMANCE szczegóły na GG i PW |
|
|
|
 |
etyl77
Nałogowiec

|
Wysłany: 11-03-2009, 18:34
|
|
Więc idąc za poradami co poniektórych zrobiłem tak jak było napisane.
Wnętrzności katalizatora zastąpiła wspawana rurka a końcowy tłumik zastąpił dedykowany do Fiata 125p
Na luzie samochód pracuje cicho z ledwo słyszalnym delikatnym basowym pomrukiem, dopiero w wyższych obrotach staje się głośno ale też nie zabardzo - słyszałem głośniejsze seika W trasie też nie ma problemu, lekko basuje ale radio to skutecznie zagłusza
Tak to się przedstawia w 900ccm.
Dzięki chłopaki! |
|
|
|
 |
Yool
Bywalec

Pomógł: 40 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Sty 2008 Posty: 96 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 11-03-2009, 19:37
Bolid: Seicento 1.1 SPI |
|
|
etyl77, a masz jakiś środkowy tłumik? Rura pozostała seryjna czy jest o większej średnicy ?
Pełnią szczęścia by było jakbyś nagrał głos i tutaj wrzucił |
|
|
|
 |
etyl77
Nałogowiec

|
Wysłany: 12-03-2009, 10:53
|
|
Wszystko zostało seryjne tylko końcowy tłumik jest od dużego fiata (u mnie 35zł). Trzeba było tylko dorobić zaczepy i końcówke wyprowadzić po lewej stronie tak jak w serii bo standardowa wychodziła gdzieś na 1/3 szerokości zderzaka
Tu link do nagrania.
I dwie fotki:
Trochę rażą te spawy ale nie o względy estetyczne tu chodzi. Oczywiście dokupię sobie jakąś ozdobną końcówkę i troche to poprawi wrażenia wizualne |
|
|
|
 |
kowus87
Nałogowiec
Wiek: 38 Dołączył: 05 Cze 2008 Posty: 102 Skąd: BIAŁYSTOK
|
Wysłany: 16-03-2009, 11:09
Bolid: CIVIC D16Z9 |
|
|
witam, mam pytanie, czy pod 1.2 8V fi50 nie będzie za duży? Będzie odpowiedni? |
_________________ Sej baj baj... |
|
|
|
 |
iNTER
nówka sztuka ;)

Pomógł: 1 raz Wiek: 52 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 34 Skąd: Gliwice/Wołomin
|
Wysłany: 16-03-2009, 12:09
Bolid: Punto II |
|
|
kowus87, za duży, 45mm bedzie OK |
_________________ ***iNTERGARAGE***
MECHANIKA - DIAGNOSTYKA - SWAPY - TURBIENIE
NAPRAWY GŁÓWNE I BIEݎCE
NAPRAWY ZAWIESZEŃ
KOMPLEKSOWE CAR AUDIO
FiatECUScan 2.6 REGISTERED klub |
|
|
|
 |
TVC
Nałogowiec 4performance club
Pomógł: 25 razy Wiek: 46 Dołączył: 13 Lip 2007 Posty: 754 Skąd: Wolne Miasto Gdańsk
|
Wysłany: 16-03-2009, 13:46
Bolid: Lancia Lybra SW 1.8 16V |
|
|
ale jaki wew czy zew bo jak fi50 zew to wew bedzie jakies 46/47 a jak 45 to 43 |
_________________ Tarcze Mikoda, Zimmermann i Mintex, Klocki MINTEX,FERODO DS PERFORMANCE szczegóły na GG i PW |
|
|
|
 |
wuer
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 16-03-2009, 15:40
Bolid: sc 900 |
|
|
etyl77 napisał/a: | Walus napisał/a: | napisze jeszcze raz: idziesz do sklepu i prosisz i tlumik od fiata 125p koszt 20zl potem idziesz do spawacza i mowisz: "panie w katalizator wspawaj mnie pan rurke (jesli masz kat) potem wytnij mnie pan to co na koncu i zamiast tego wspawaj pan 125p" |
Ja chyba jestem bardziej tempy od spawacza bo za cholere nie moge dojsc jaką rurkę on ma mi wspawać w katalizator? Czy ona ma być zamiast kata? Chyba też się skuszę na ten patent | dlaczego sądzisz że spawacz to tepak?....sam nim jestem i tak nie uważam.....gdyby nie oni to spał bys w słomiance pierdoło.bez wiedzy..i to tyle...
takich jak ty powinno sie karcic...za obraze ludzi ,którzy cos soba prezentuja....i potrafią coś zrobić...a ty co tylko pomoc od innych i obelgi....co za kolo...
a moze Pan by sie tak przedstawil w odpowiednim dziale a nie odrazu z grubej rury 1 post, nastepnym razem bedzie ostrzezenie |
|
|
|
 |
etyl77
Nałogowiec

|
Wysłany: 17-03-2009, 18:12
|
|
wuer napisał/a: | etyl77 napisał/a: | Walus napisał/a: | napisze jeszcze raz: idziesz do sklepu i prosisz i tlumik od fiata 125p koszt 20zl potem idziesz do spawacza i mowisz: "panie w katalizator wspawaj mnie pan rurke (jesli masz kat) potem wytnij mnie pan to co na koncu i zamiast tego wspawaj pan 125p" |
Ja chyba jestem bardziej tempy od spawacza bo za cholere nie moge dojsc jaką rurkę on ma mi wspawać w katalizator? Czy ona ma być zamiast kata? Chyba też się skuszę na ten patent | dlaczego sądzisz że spawacz to tepak?....sam nim jestem i tak nie uważam.....gdyby nie oni to spał bys w słomiance pierdoło.bez wiedzy..i to tyle...
takich jak ty powinno sie karcic...za obraze ludzi ,którzy cos soba prezentuja....i potrafią coś zrobić...a ty co tylko pomoc od innych i obelgi....co za kolo...
a moze Pan by sie tak przedstawil w odpowiednim dziale a nie odrazu z grubej rury 1 post, nastepnym razem bedzie ostrzezenie |
A Ciebie co ugryzło Spawaczu? Pokaż mi gdzie jest napisane coś o tempym spawaczu. Co za kolo... |
|
|
|
 |
wuer
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 17-03-2009, 23:27
Bolid: sc 900 |
|
|
etyl77 napisał/a: | wuer napisał/a: | etyl77 napisał/a: | Walus napisał/a: | napisze jeszcze raz: idziesz do sklepu i prosisz i tlumik od fiata 125p koszt 20zl potem idziesz do spawacza i mowisz: "panie w katalizator wspawaj mnie pan rurke (jesli masz kat) potem wytnij mnie pan to co na koncu i zamiast tego wspawaj pan 125p" |
A Ciebie co ugryzło Spawaczu? Pokaż mi gdzie jest napisane coś o tempym spawaczu. Co za kolo... | ooo widze że boli..spox,widocznie masz słabą pamięć...a chodzi mi o to ze nie lubie gdy ktoś w taki sposób jak ty sie wypowiada..nawet nie znając podstaw spawania...a przedstawie sie wtety jak cię polubie...a co powiesz na to że ja to ona...;)
edit TVC
a jak Ci dam zaraz bana to bedzie fajnie czy raczej glupio? sa reguly na tym forum jak nie chcesz przestrzegac to nie pisz! dzial przedstaw sie |
|
|
|
 |
etyl77
Nałogowiec

|
Wysłany: 18-03-2009, 00:05
|
|
wuer napisał/a: | etyl77 napisał/a: | wuer napisał/a: | etyl77 napisał/a: | Walus napisał/a: | napisze jeszcze raz: idziesz do sklepu i prosisz i tlumik od fiata 125p koszt 20zl potem idziesz do spawacza i mowisz: "panie w katalizator wspawaj mnie pan rurke (jesli masz kat) potem wytnij mnie pan to co na koncu i zamiast tego wspawaj pan 125p" |
A Ciebie co ugryzło Spawaczu? Pokaż mi gdzie jest napisane coś o tempym spawaczu. Co za kolo... | ooo widze że boli..spox,widocznie masz słabą pamięć...a chodzi mi o to ze nie lubie gdy ktoś w taki sposób jak ty sie wypowiada..nawet nie znając podstaw spawania...a przedstawie sie wtety jak cię polubie...a co powiesz na to że ja to ona...;) |
Boli mnie głowa bo za dużo wczoraj wypiłem. Nie wiem co ma moja wypowiedź do podstaw spawania. Za to znam podstawy i nie tylko kilku innych czynności. Więc ja na to, drogi/a Spawaczu/ko byś zmienił/a w profilu kółko ze strzałeczką na kółko z krzyżykiem. |
|
|
|
 |
|